Vanke Junxi Sales Centre

Vanke Junxi Sales Centre

Hangzhou

MDO were honoured to be offered the chance to design the interior for a unique piece of architecture situated in the beautiful Liangzhu area, in the northwestern outskirts of Hangzhou.

As designers we are interested in relationships and contrasts; architecture and interior, the rough and the smooth, dark and light, strong and the delicate.  Between each is a transition, and opportunity to create an emotion.

For us, the Sales Gallery represents one of these transitions.  It is a gateway that visitors encounter on their journey to discover the development.  This sense of arrival became our starting point for the entrance hall. A tall processional space which would fill the visitors with a sense of awe and anticipation. A place where we could set the tone and express the developments commitment to refinement and quality.

We designed a series of folding arches (inspired by painting of traditional Chinese roofs by Wu Guangzhong) which responds to the rhythm of the architectural façade.  Side lit from the south, the rhythm is enhanced by a series of columns clad in contrasting dark hairline metal and light textured limestone.  Each bay allows a glimpse view through a layered lacquer screen to the inside.

The central hall is divided into 2 parts. The first is the model area, which is flanked by a long bar clad in bush-hammered stone, and a delicate forest of dark metal rods. The composition of the space is formal, with a strong central axis which leads on to the 2nd consultation area, and the external water feature.

One challenged we faced was that the entrance hall is a double height space, with a very impressive scale. When you come into the model hall the ceiling drops to half the height.  How to keep the energy of the design?

Our solution was to continue the theme of folding roofs, but on a much greater scale.   We created a direction fold inspired by water ripples which flows to the outside. As it reaches the consultation area the fold becomes symmetrical so that it creates the form of a traditional roof above the seating.  This establishes a more comfortable and intimate setting above the consultation area.

We designed custom built sofa and seating which responds to the views of the landscape. When you sit with your back to the wall, the seating is high backed and enclosing. Whereas where the seating faces the landscape the sofas are lower to allow all guests views of the garden and landscape.

Photography by Sicong Sui 隋思聪

Area: 650sqm
Status: Completed 2017

BMW R&D Centre

BMW R&D Centre

Beijing

A new research and development centre for BMW as part of GLP’s Beijing I Park.  MDO were commissioned to design a new cost effective facade.  The design reflects BMW’s principles of clean and focused design, free for unnecessary ornament.   The facade controls the amount of glazing as part of the environmental strategy, and includes a distinctive brise soleil with wraps the east, west and south facades.

Status: Completed 2017

Wah Heng Office

Wah Heng Office

Yan'an Lu, Shanghai

This office is the new Shanghai HQ  for Wah Heng Curtain-walling Company.  MDO wanted to express the company’s attention to detail and material.  In the centre is a long bar which acts as a hub for different uses, client meetings, informal discussion, and social events.  The palette of materials celebrates the possibilities of the lightweight materials commonly used by Wah Heng’s in their facades.  Photography by Seth Powers

Area: 280sqm
Status: Completed 2017

Vanke Tianma Show Suite

Vanke Tianma Show Suite

Shixiang road no 208, Gongshu District, Hangzhou

MDO seized the opportunity to turn Vanke Tian Ma Sales office into a unique retail experience offering a multitude of activities housed within a flexible space.

Located in Gongshu district an up and coming residential and mixed use neighborhood in Hangzhou the practice sought for the interior to reflect the contemporary nature of the location and “individuality” of the clientele by utilizing a minimalist clean backdrop with a distinct colour palette which is both modern and playful.

Catering towards the new generation of first time buyers, small business owners and entrepreneurs the design seeks to capture a fast-paced, shifting lifestyle by offering multiple programmes to maximize the efficiency of space.

The opportunity to encapsulate the transient nature of the online retail experience with the more permanent purchase of a home became an interesting challenge, creating a connection between the two different modes of retail experience.

The sales office is split between two levels connected by a feature staircase. The upper level showcases the model of the new urban development in the centre with a bar and seating located at the far end.  Walls are clad in perforated and polished steel panels punctured with neon coloured perspex signage drawing visitors through the space. A light blue terrazzo floor offers a neutral backdrop to the furniture in a range of soft pastel hues. Bespoke furniture redefines flexibility by acting both functionally as a place for work and relaxation.

Stretch-screen fabric lighting allows for consistent illumination throughout the day and night when it turns into an exhibition and event space for the different brands housed within.

The staircase wrapped in metal extends out to provide stepped seating highlighted with red resin for customers to relax with an installation for Chinese music brand Netease Music allows people to physically engage with the online music store via headphones and projections.

Located on the lower level is a temporary Showroom for Netease Yan Xuan an online retail store focused on new living concepts and home ware brands. Products are displayed on a mirror finish S shaped table, creating a presentation platform that gently guides visitors around the exhibition before heading out into the public space.

Tian Ma Sales office is a holistic design capturing the essence of changeability by creating subtle relationships between the dense programmatic requirements. The contrasts displayed in the interior palette between hard and soft, light and dark, creates a strong identity that resonates with vankes bold vision for place making and urban development in China.

Photography by Seth Powers

Area:  600sqm
Status: Completed 2017

Jian Li Ju Theatre

Jian Li Ju Theatre

Shanghai

The Jianliju theatre company, in an interesting examination of typology, offer a unique spectator experience where the audience plays an integral part of their performances and productions, as such the brief for their new premises in Shanghai demands a careful architectural approach to the relationships between space, event and movement. MDO selected to take on this mantle have addressed these conditions with a deliberate and exaggerated exploration of form, lighting and circulation. We have taken the cinematic expression of film noir and applied its heightened sense of drama to the atmosphere within to create a sequence of contrasting spaces that read as a montage of screenshots from a film reel.

With work of this nature the architectural theory of Tschumi, especially the 1976 Screenplays project is never far away and many of the formal strategies employed by the architect directly reference the parallels with screen editing and the time-space nature of architecture. Tools such as distortion, repetition and superimposition often used by the great directors of the film noir scene have all been applied as a method to soak the interior with all the atmosphere of a 50s Hollywood melodrama.

The theatre is accessed off a non-descript side-street in central Shanghai, the entrance door hidden at the back of an antique furniture emporium. Visitors arrive only with a time, location and number. From the door a stair leads down into the darkness and from there the circulation seeks to create a sense of departure from the world outside, a deliberate act of disorientation initiated by a dark curved corridor that emphasizes low-key lighting and unbalanced compositions leads to the spaces inside. The functions are organized into a linear arrangement of spaces, where the visitor is prevented from going backwards, as if following an unknown figure through the street at night.

Photographs by Dirk Weiblen

Signage by Evelyn Chiu

Area: 930sqm
Status: Completed 2017

GLP I Park Phase 2

GLP I Park Phase 2

Xi'An

The I Park is a centre to Xi’An’s Hi Tech Development area in the South West of the city. Divided into 3 phases, MDO provided masterplan, façade and interior design services. The aim was to create a a human scale experience to the public spaces, despite the large GFA required. This was achieved by carefully considering view corridors, a connections between the landscape and interior spaces.

Area: 140,000sqm
Status: Under construction